Kaaso

Alun perin kaaso (kaase, kaasoakka, kaaseakka…) oli morsiamen tuki ja turva, vanhempi naishenkilö jonka päätehtävänä oli toimia morsiamen seuralaisena morsianapua kerätessä.

Pukijana kaaso on toiminut vasta 1800-luvun loppupuolelta alkaen. Pukemisen ohella kaason tehtäviin nähtiin tämän jälkeen myös morsiamen saattaminen miehelään.

Ammoisista ajoista alkaen on ajateltu, että kaason tulee olla sukua morsiamelle, jotta tämä ei pääse kiroamaan morsianta!

Nykyään kaason tehtäviin ajatellaan kuuluvan ainakin morsiamen polttareiden järjestäminen. Hän voi myös osallistua tämän lisäksi häiden ohjelman suunnitteluun ja toteutukseen yhdessä bestmanin kanssa, sekä osallistua hääsomisteiden valmistukseen ja olla muutenkin morsiamen henkinen tuki esim. pukua valittaessa.

Kaaso viettää morsiamen kanssa hääpäivän aamun pitäen hänelle seuraa ja toimien esiliinana kirkossa. Kaaso myös huolehtii morsiamen henkilökohtaisista tavaroista juhlapäivän aikana sekä kirkossa pitää tarvittaessa morsiamen hääkimppua seisoen alttarin vasemmalla puolella.

kaasobm.jpg

Kaaso voi myös järjestää yhdessä bestmanin kanssa hääparille hääyötä varten jotain pientä, joka tekee hääyöstä ikimuistoisen. Näin varsinkin jos hääpari viettää hääyön kotona tai vuokratilassa, jossa ei ole erikseen palvelua (mökit).

Hääjuhlassa kaason kunniatehtäviin kuuluu pitää puhe hääparille. Kaikki kaasot eivät kuitenkaan puhetta halua syystä tai toisesta pitää. Kaaso pukeutuu hääjuhlaan morsiamen toiveita noudattaen (värit, tyyli), mutta mikäli hääpari haluaa kaason pukeutuvan tarkalleen tietyllä tavalla, hääpari kustantaa kaason asun juhlapäivänä.

(http://www.amoriini.com/Sivusto/Haaopas/vieraat/vieraat_avustajat.php)

 

Nyt alkaa pukkaamaan sitten jo ongelmia itselle. Pitäisi miettiä polttareita. Omia vaatteita. Onneksi morsiammen vaatetus on hyvässä jamassa. Jos siis kellään on mitään ideoita, otan niitä mieluusti vastaan!!!