Vihdoin ja viimein saan kirjotettua tänne itse tehdyn Yamon eli kantorepun. Ihan ensin vinkkejä eri foorumeilta kerätyistä vinkeistä:

* Alaosan pehmikkeeseen kannattaa käyttää äitiyspakkauksen patjaa, kaksinkertaista solumuovia, viisinkerroin vanulevyä tai vaahtomuovipatjaa.

* Olkatoppauksiin kannattaa käyttää vaahtomuovia, kaksinkertaista vanulevyä tai retkipatjaa.

* Koko "komeus" kannattaa ensin tehdä tukikankaalle ja sitten siihen kuosikankaat päälle kiinni. Kangasta kannattaa varata noin 1,5m.

*Hihnoihin kannattaa käyttää tikapuusolkia (ellei halua käyttää 30mm tai 4mm solkea), vyötärölle 40mm tai 50mm solki, rintasolki kannattaa olla 20-25mm. Nauhana kannattaa käyttää PES tai PP nauhaa vai onko se nyöriä, ne eivät liu'u.

Tämä Yamo muokattiin ihan ostoversiosta paremmaksi, eli lapsen jaloille tuli pehmikkeet, peppua paremmin ajatellen tehtiin kaksi laskosta ja muutenkin kokoa muokattiin. Alkuperäisen mitat olivat kuitenkin suunnilleen nämä:

- olkahihnat 7x53cm kankaasta ja nyöristä 4cm levystä n 40cm

- paneeli 30x35cm ja sivulle nyöriä (4cm) n 35cm

- vyötäröosa 12x68/79cm (ensimmäinen mitta yläosa, toinen alaosa) ja toiseen laitaan nyöriä 16cm ja toiseen 43cm

Ja tästä se lähti liikkeelle: äitiyspakkauksen patjaan piirsin alaosaan tulevan selkätuen ja leikkasin sen irti saksilla. Vinkkinä voisin sanoa, että ei ole mikään maailman helpoin homma! Eli ennemmin vaikka jollain mattoveitsellä tai vastaavalla kannattaa leikata.

Sitten leikkasin olkapehmusteet retkipatjasta. Työn tilaaja halusi ne kaksinkerroin, oli kuulemma paremman oloinen niin hänestä kuin isännästä eli lapsen paino jakautui tasaisemmin olille eikä alkanut niin herkästi painaa.

Ompelin lakanakangasta alatuen ympäri, samoin olkatukien.

Leikkasin lakanasta paneliosan, ompelin siihen kiinni olkahihnat noin 90 asteen kulmaan.

 

Tilaaja halusi peppua varten pussin, mikä tuli aikaan laskoksilla alaosaan.

Ompelin paneliosan kiinni vyötäröpehmikkeeseen.

Ja tällainen oli lakanasta tehty lopputulos. Tämä kävi välissä pariinkiin otteeseen sovituksessa, teimme lisää muokkauksia paneeliin ja onlkahihnoihin ja tämän jälkeen alkoi varsinaisen kankaan työstäminen.

Ja viimeisen kokeilukäynnin jälkeen työ näytti tälle:

Eli purin lakanaversion pienempiin osiin ja aloin tekemään ensin paneelia. Harsimisen ja nuppineulojen värkkäämisen jälkeen oli alaosan laskokset kunnossa.

Sitten ompelin mahakappaleen. Pituutta tällä on 20cm ja leveyttä oliko 7cm. Kuminauha mukaan vielä ja hyvä tuli. Haastetta asetti kyllä tuo kuminauhan ali ompeliminen.

Sitten olkapehmikkeisiin. Ensin tein nauhaa varten sopivat laskokset. Päälle vedin kuosikankaan.

Sitten ompelin nauhat kiinni laskostettuihin päihin.

Tämän jälkeen tein lapsen jaloille pehmusteet. Kokoa näillä on noin 2cm ja pituutta noin 3cm.

Sitten ompelin paneeliin kiinni nyörin.

Ja sitten aloin laittamaan harsien kuosikangasta kiinni paneeliin.

Työ näytti jokseenkin tälle kun olin ommellut myös vyötäröön tulevan nauhan paikoilleen. Tosin sovituksessa käydessään teimme muutoksia vielä olkapehmusteisiin, siksi nyöri on kuvassa irti. Tämän jälkeen ompelin alaosaan klipsikiinnityksen kiinni.

Sitten työn ja tuskan kanssa kiinnitin alaosan kuosikankaan. Voin sanoa suoraan, että tämä oli ehdottomasti vaikein urakka!

Viimeisenä ompelin kunnolla kaikki tikkaukset kahteen otteeseen koko työn reunoille. Myös rintan tulevan nauhan kiinnitin paikoilleen.

Ja niin Tee-Se-Itse Yamo oli valmis. Tässä ostoversio ja itse ompelemani vieretysten.

Eli muutokset olivat:

- unituki pois

- leveyttä lapsen pepulle ja jaloille pehmustetta

- pituutta paneeliin

- nyörikiinnitys sivuilla hieman toisenlaiseksi

- alapehmusteen muokkaus

Varmuudella en vielä osaa sanoa ollaanko tähän tyytyväisiä, mutta ainakin kehuja tämä sai monilta kun sen tänään tilaajalle vein. Kokeiluun pääsee kuulemma hieman myöhemmin. Kuosina oli siis Anttilasta ostettu kangas (tilaaja itse osti). Kantamisen iloja Neelan perheelle!