Minua pyydettiin kirjaamaan ylös kaikki joulukarkireseptit, että muutkin niistä saavat hyötyä. Joten tässä niitä alkaa tulemaan.

Nekut 15-20kpl (Yhteishyvä 12/05)

2dl kuohukermaa
2dl siirappia
2dl sokeria
(3/4dl mantelirouhetta tai korppujauhoja)
1tl voita

Mittaa kerma, siirappi ja sokeri laakeaan paksupohjaiseen kattilaan. Keitä hiljalleen 30-50 min tai siihen saakka, kun lusikankärjellinen nekkuseosta jähmettyy kylmään veteen kastettaessa. Kun näin käy, lisää seokseen mantelirouhe/korppujauhot ja voi, sekoita kerran ja kaada liemi leivinpaperilla päällystettyyn tai voideltuun pitkään leipävuokaan tai leivinpaperitötteröihin, jotka on pistettu pystyyn vadissa olevaan lumeen tai sen puuttuessa sokeriin.

Vihje: leikkaa vuoassa oleva nekkuseos neliöiksi veitsellä painaen juuri ennen kovettumista. Paina jokaisen neliön keskelle kuorittu manteli.

Nekut 40-50kpl (Pirkan joulun herkut 12/97)

2dl kuohukermaa
2dl vaaleaa siirappia
2dl sokeria
2dl mantelirouhetta

Sekoita kaikki ainekeet mantelirouhetta lukuunottamatta paksupohjaisessa teflonkattilassa. Kuumenna seos kiehuvaksi koko ajan sekottaen. Keitä hiljaa runsaat 30 min, kunnes seos muuttuu sitkeäksi. Kokeile sitkeyttä pudottamalla pirasa karamellimassaa kylmään veteen. Jos voit pyöritellä sen sormin palloiksi, on massa kiehunut tarpeeksi. Sekoita mantelirouhe karamellimassaan. Kaada seos jähtymään pieniin karamellivuokiin tai leivosvuuista tehtyihin nekkumuotteihin.

Mantelinekut (n.60kpl)

 <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

1½rkl voita tai margariinia

2dl sokeria

2dl siirappia

1½dl kuohukermaa

50g mantelirouhetta

 

Sekoita muut aineet paitsi mantelit paksupohjaisessa kattilassa ja keitä seosta 40-45 minuuttia vain silloin tällöin sekoittaen. Sekoita mantelit joukkoon, kun seos on jähmeää ja lusikoi seos pieniin nekkuvuokiin jäähtymään.