Marmeladit (Yhteishyvä 12/95)

7½dl vettä
20-25g agar-agaria (APTEEKISTA)
5-6dl sokeria
1½dl hapahkoa omenasosetta tai makeaa omenasosetta ja 1tl sitruunamehua
(punaista, keltaista tai vihreää elintarvikeväriä)
 Viimistelyyn: sokeria

Liota agar-agaria kylmässä vedessä kattilassa 8-24 tuntia. Keitä se sitten hiljalleen sileäksi vähitellen sokeria lisäten. Jatka keittämistä kunnes limei sankkenee. Lisää joukkoon omenasose ja sitruunamehu ellei sose ole hapanta. Hiven happoisuutta tarvitaan hyytymisen vuoksi. Värjää seos mieleiseksesi ja kaada kylmällä vedellä huuhdottuun tasapohjaiseen vuokaan. Jäähdytä kylmässä, leikkaa paloiksi ja kieritä palat sokerissa. Kuivata niitä vielä vuorokausi paperilla levällään ennen tarjoamista.

Vihje: Hyvin hyytyneestä marmeladista voi ottaa myös pienellä pikkuleipämuotilla kuvioita. jos levy on vetinen, sitä voi yrittää kuovata miedossa uuninlämmössä kiertoilmauunissa (25-50 astetta) tai huoneenlämmössä sekoittamalla.

Marmeladi-makeiset (Kotiliesi 24/07)

50kpl

 <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

2rlk agar-agaria (elintarvikekaupoista)

5dl vettä

2dl sokeria

1dl laimentamatonta puolukkamehua

1dl laimentamatonta mansikkamehua

pinnalle: sokeria

 

Lusikoi agar-agarhiutaleet kattilaan. Kaada päälle vesi ja sokeri. Keitä seosta hiljalleen miedolla lämmöllä välillä sekoittaen n 45 min. Ota kattila liedeltä ja lisää joukkoon mehu. Kaada tuorekelmulla suojattuun vuokaan (n 25x40cm) ja anna jähmettyä seuraavaan päivään. Kumoa levy sokerilla peitellylle leivinpaperille ja anna kuivahtaa muutama tunti. Leikkaa pieniksi kuutioiksi tai leikkaa muoteilla paloja. Kierittele marmeladit sokerissa.

Vinkki: voit valmistaa marmeladit myös sitruuna- tai viinihapolla terästetystä omena- tai päärynä-seoksesta, jonka voi värjätä porkkana- tai aprikoosisoseella tai karamellivärillä. Marmeladin voi hyydyttää myös sinisellä melatin-hyytelöjauheella.